HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Bestrijding eikenprocessierups van start

Bestrijding eikenprocessierups van start

Processierups

Het wijkteam van de gemeente Maasgouw start komende week met de bestrijding van de eikenprocessierups.

De ontwikkeling van de rups en de bladbezetting van de eiken is momenteel al dusdanig dat er gestart kan worden met de bestrijding. De gemeente Maasgouw voert de bestrijding van de eikenprocessierups uit door middel van een vroegtijdige bespuiting met een biologisch middel. Dit doen wij met onze eigen trekker waaraan een KWH-spuitinstallatie is bevestigd. Om de periode van bespuiting zo kort en effectief mogelijk te houden, zullen de werkzaamheden vroeg in de ochtend starten en tot laat in de avond doorgaan.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juni volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Bestrijding

Gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de eikenprocessierups op bomen in hun beheer. Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Wij raden u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Contact

Voor nadere informatie over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Pieter Derix medewerker cultuurtechniek van de gemeente Maasgouw (0475) 85 25 00.