HOME  |  Wonen & Leven  |  Nieuws  |  Samen aan de slag voor een fleurige buurt

Samen aan de slag voor een fleurige buurt (28-05-2020)

Dit item is in het archief geplaatst op 01-12-2020
bloembakken in Heel

Inwoners die hun buurt op willen fleuren, kunnen op de hulp van de gemeente Maasgouw rekenen. Als de buurt de handen uit de mouwen steekt, zorgt de gemeente voor plantjes, potgrond en de nodige materialen. Normaal organiseren de contactpersonen uit de wijken zelf dat groepjes buurtgenoten samen ‘hun’ bakken beplanten. Dit jaar gooide het coronavirus roet in het eten. Toch is het ook dit jaar fleurig in de wijken van Maasgouw.

“Het is mooi om te zien hoe het enthousiasme voor een fleurige wijk groeit”, vertelt Pieter Derix, als medewerker cultuurtechniek betrokken bij de burgerparticipatie in het groen. “Steeds meer inwoners van Maasgouw melden zich omdat ze samen hun wijk willen opfleuren. Het werkt echt aanstekelijk. Mensen vinden het een leuke, laagdrempelige manier om samen iets op te pakken. En ze genieten de hele zomer van het resultaat! De gemeente faciliteert met de aanschaf van het materiaal; de bakken, de potgrond én de plantjes. De inwoners verzorgen het planten, ze onderhouden de bloembakken en geven ze water. De coronamaatregelen haalden een streep door het gezamenlijk aanplanten. We lieten het planten daarom dit jaar aan de leveranciers over.”

‘Juist nu wilden we iets voor de ondernemers betekenen’

Net zoals anders blijven de buurtbewoners wel zelf voor hun bloembakken zorgen. Op sommige plekken staan er hulptroepen klaar, zoals aan de haven in Maasbracht. Pieter: “De ondernemers aan de haven besteden het onderhoud uit aan een vereniging. MCV De Hoonder heeft deze taak spontaan op zich genomen.”  Secretaris en penningmeester Tuur Deneer: “Op carnavalsvrijdag kreeg ik in café Mistral de vraag of we als vereniging wat bij wilden verdienen met het bijhouden van de plantenbakken. Daar zeg je als penningmeester natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Een paar weken later zag de wereld er echter heel anders uit. Door corona moest de horeca sluiten. We vonden dat we juist nu iets voor de ondernemers aan de haven moesten betekenen. Zij steunen ons altijd met advertenties in onze carnavalskrant, nu moeten wij hen helpen. Gewoon, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Samen met een aantal ouders van jeugdcarnavalsvereniging De Pölle hebben we een groep van ruim 20 personen die deze zomer de bloembakken onderhoudt en water geeft. De gemeente stelt hiervoor een watervat met toebehoren beschikbaar. Het voelt goed om zo iets voor de ondernemers te kunnen betekenen in deze onzekere tijd. Samen staan we sterk!”

Hieël Hael zet het centrum van Heel in de bloemen

Ook in Heel wordt het centrum opgefleurd. De Dorpsstraat en het Wilhelminaplein zijn inmiddels op het initiatief van Hieël Hael voorzien van bloembakken. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, worden die verzorgd door een ploeg van Hulp en Klus van Daelzicht. Met een aangepast aanhangwagentje kunnen de ploegleden de bloemen water geven. Als het aan Hieël Hael ligt worden volgend jaar meer straten in de bloemetjes gezet.

Ook een fleurige buurt?

Wilt u ook een fleurige buurt? Trommel uw buurtbewoners op en doe gezamenlijk een aanvraag bij de gemeente via het mailadres info@gemeentemaasgouw.nl.