HOME  |  Wonen & Leven  |  Over Maasgouw

Over Maasgouw

Gemeente Maasgouw is op 1 januari 2007 ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. De naam Maasgouw is een samenvoeging van Maas en gouw. De Maas is de rivier die de drie gemeenten met elkaar verbindt. Gouw betekent landstreek. De gemeente Maasgouw ligt in de voormalige Frankische gouw Pagus Mosarium. Het gewest bestreek een gebied langs de Maas van Luik tot Grave.

Cijfers en feiten

Een overzicht van het aantal inwoners, de leeftijdsopbouw van inwoners van Maasgouw en een overzicht van het aantal adressen.

Digitaal gemeentearchief

In het digitale gemeentearchief staat informatie over de geschiedenis en het bestuurlijke verleden van de voormalige gemeenten: Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert, Linne, Thorn, Heel en Panheel, Wessem en Beegden. U kunt geen gebruik maken van de navigatieknoppen in de browser. In plaats daarvan dient u de knoppen en de links in de pagina's te gebruiken. 

Schepenkerkhof Maasbracht

In september 1944 lagen 240 schepen in de haven van Maasbracht. Op 29 september namen de Duitsers het besluit om alle schepen op te blazen. De haven van Maasbracht werd één groot schepenkerkhof. De bevolking van Maasbracht en Brachterbeek nam de gedupeerde schippersfamilies op en gaf in huizen, schuren en stallen onderdak aan ongeveer 1000 personen.

Dorpskernen

Maasgouw heeft 10 dorpskernen. Lees hier meer informatie per dorpskern.

MaasgouwPanel

Het MaasgouwPanel is het online burgerpanel van de gemeente Maasgouw. Via dit panel kunt u als inwoner van gemeente Maasgouw meedoen aan online onderzoeken van de gemeente. Meld u nu aan!

Maasgouw Memory

Speel hier het memoryspel met mooie winter foto's uit de gemeente Maasgouw.

Typisch Maasgouw

Informatie over het logo, het wapen en de vlag van de gemeente Maasgouw. Maar ook het lied en filmpjes vindt u hier.

Gemeentegids

Gemeente Maasgouw geeft sinds 2013 géén gemeentegids meer uit. Als u gebeld wordt voor een vermelding of advertentie in de gemeentegids, dan is dit een initiatief van een andere organisatie en niet van gemeente Maasgouw.

Bent u op zoek naar de contactgegevens/adressen van verenigingen in Maasgouw? Kijk dan op de Sociale kaart. Ook staan hier plattegronden van elke kern op.